2017 m. birželio 18 d., sekmadienis

20 faktų apie futbolą, kurių jūs galbūt nežinojote



Greitai futbolo tema vėl mirguliuos pagrindinėse laikraščių bei naujienų portalų antraštėse – iki 2017 m. FIFA konfederacijų taurės varžybų pradžios liko tik savaitė. Ta proga dera prisiminti populiariausio sporto istoriją ir galbūt sužinoti kai ką naujo.


Vennegooras arba Hesselinkas

Šiuolaikiniame europietiškame futbole pati ilgiausia pavardė priklauso buvusiam Nyderlandų rinktinės žaidėjui Janui Vennegoorui of Hesselinkui. Ši pavardė atsirado XVII amžiuje, kai susigiminiavo dvi fermerių šeimos – Vennegoorai ir Hesselinkai. Abiejų giminių socialinis statusas ir valdomas turtas buvo vienodi, todėl nutarta pavardes sujungti. Tik ne brūkšniu, o dalelyte „of“, kuri olandų kalba reiškia „arba“.

1+8 = Ivanas Zamorano

Kai 1988 m. Roberto Baggio perėjo į Milano „Internazionale“ klubą, jis pageidavo vilkėti marškinėlius su savo mėgiamu dešimtu numeriu. Tuometinis „dešimtukas“ Ronaldo turėjo juos atiduoti, bet mainais pareikalavo devinto numerio, kuris priklausė čiliečiui Ivanui Zamorano. Ivanas rado būdą išlikti „devintuku“. Jis apsivilko marškinėlius, pažymėtus 18 numeriu ir nupiešė pliusą tarp vieneto ir aštuoneto.

  
Ivano Zamorano marškinėliai
 
“Nulinis” futbolininkas

Kai Škotijos futbolo klubas iš Aberdyno įsigijo marokietį Hichamą Zerouali, sirgaliai iškarto jį  praminė „Zero“. Būtent dėl šios pravardės H. Zerouali pirmą kartą futbolo istorijoje apsivilko marškinėlius pažymėtus nuliu. Tiesa, jau kitame sezone Škotijos ir Anglijos futbolo federacijos uždraudė pasirodyti aikštėje „nuliniams“ futbolininkams.

  
„Nulinukas“ H. Zerouali
 
Kasmet atsinaujinanti rinktinė

Eritrėja – viena iš skurdžiausių pasaulio valstybių. 2009 m. Kenijoje vykusio turnyro metu, 12 Eritrėjos futbolo rinktinės žaidėjų pabėgo iš stovyklos, kurioje jie gyveno. Po dvejų metų 13 futbolininkų „išgaravo“ Tanzanijoje. 2012 m. dingo visa rinktinė kartu su gydytoju, 2013 m. pabėgo 11 futbolininkų ir vyriausiasis treneris. Nors pabėgimai nesiliauna, Eritrėjos futbolo asociacija nenuleidžia rankų ir nuolat priima į šalies rinktinę naujus žaidėjus.

Įmuši įvartį – mirsi!

Kolumbijos futbolo rinktinės gynėjas Andresas Escobaras įmušė įvartį į savo vartus rungtynėse su JAV XV-ame pasaulio futbolo čempionate. Kolumbiečiai šį susitikimą pralaimėjo, todėl nesugebėjo pereiti į kitą etapą ir išskrido namo. Po kelių dienų A. Escobaras tapo ginkluoto išpuolio auka. Sulig kiekvienu šūviu žudikas šaukė: „Įvartis!“.

  
Kolumbijos sirgaliai atiduoda pagarbą A. Escobarui
 
„Bla bla bla“ ir daugiau nieko

2014 m. lapkričio 26 d. Brazilijos futbolo taurės finalo išvakarėse laikraštis „Estado de Minas“ anonsavo būsimą kovą tarp „Cruzeiro“ ir „Atletico Mineiro“ komandų. Buvo ir kitų naujienų, nuotraukų, bet neatspausdino nieko, nesusijusio su futbolu. Visi žodžiai tiesiog pakeisti į „bla, bla, bla“.

  
„Bla bla bla“ naujienos
 
Sirgaliai disertacijos gynime 

Garsusis danų fizikas Nielsas Bohras žaidė futbolą ir buvo Kopenhagos „Akademisk“ klubo vartininkas. Tame pačiame klube žaidė ir jo brolis Haraldas, matematikos mokslų daktaras. Haraldas buvo Danijos futbolo rinktinės narys, kurį taip mylėjo publika, kad jo disertacijos gynime dalyvavo daugiau sirgalių negu matematikų.

Jie niekada nepralaimėjo brazilams

Visi, kam teko žaisti su Brazilijos futbolo rinktine, bent vieną kartą patyrė pralaimėjimą.  Išskyrus norvegus. Norvegijos futbolo rinktinei teko keturis kartus susitikti su brazilais, du kartus laimėjo norvegai, du kartus žaidimas baigėsi lygiosiomis.

Automobilis – už nuosavus pinigus

1960 m. liepą SSRS futbolo rinktinė tapo pirmojo Europos futbolo čempionato (Europos tautų taurės) nugalėtoja. Kiekvienas futbolininkas gavo prizą – 400 frankų ir orderį įsigyti naudotą automobilį komiso parduotuvėje už nuosavus pinigus. Juk tais laikais Sovietų Sąjungoje net ir turėdamas reikiamą sumą, žmogus galėjo metų metus laukti, kol gaus paskyrą automobiliui įsigyti.

  
SSRS rinktinė – 1960 m. Europos futbolo čempionai
 
Komentavimas rūke

1940 m. vyko Edinburgo futbolo derbis tarp „Hibernian“ ir „Hearts“. Tvyrojo toks rūkas, kad komentatorius Bobas Kingsley visiškai nematė aikštėje bėgiojančių žaidėjų. Visgi jis gavo nurodymą pradėti radiotransliaciją bet kokia kaina – juk eterio klausėsi vokiečiai. Sužinoję apie prastas oro sąlygas, jie galėjo nekliudomi pradėti bombardavimą. Nors B. Kingsley tik iš sirgalių keliamo triukšmo suprato, kad kažkuri komanda pelnė įvartį, jis komentavo puikiai – išgalvojo pavojingas situacijas ir pražangas. Žaidimą laimėjo klubas „Hearts“ rezultatu 6:5.


Edinburgo derbis, 1940 m.


Futbolo pirmūnai

Stanley Matthewsas kelis kartus išrinktas geriausiu Anglijos ir vieną kartą – geriausiu Europos futbolininku. Per visą karjerą, kuri truko iki sportininko 50-mečio, jis nei karto nebuvo pašalintas iš aikštės ir netgi negavo įspėjimo. Taip pat jis tapo pirmuoju futbolininku pasaulyje, įšventintu į riterius. Kitas futbolo pirmūnas, per savo karjerą negavęs nei vienos geltonos kortelės buvo anglų futbolininkas Gary Linekeris. Tiesa jis žaidė kiek trumpiau – iki 34 metų amžiaus.


Seras Stanley Matthewsas su gerbėja


Treniruotės ministro pirmininko kabinete

Vieną 2002 m. balandžio dieną, Japonijos ministro pirmininko Dziunitiro Koidzumi apsaugininkai išgirdo keistą triukšmą, sklindantį iš jo kabineto. Įsiveržę vidun, jie pamatė, kad nieko nenutiko, tiesiog vyriausybės vadovas spardo futbolo kamuolį į sienas. D. Koidzumi paaiškino apsaugos darbuotojams, kad jam reikia treniruotis, nes anksčiau nėra to daręs. Priežastis – Japonijos premjeras ruošėsi pirmajam simboliniam spyriui artėjančiame pasaulio futbolo čempionate.

Lūžęs kaklas – ne kliūtis

1956 m. Anglijos taurės varžybų finale Mančesterio „City“ vartininkas Bertas Trautmannas patyrė traumą likus 15 minučių iki žaidimo pabaigos. Priešininkų komandos puolėjas jam smogė keliu į kaklą, bet B. Trautmannas nutarė tęsti žaidimą ir padėjo saviškiams pelnyti pergalę. Sportininką kamavo skausmai, todėl po kelių dienų jam atliktas rentgeno tyrimas. Pasirodė, kad B. Trautmannui po priešininko smūgio lūžo kaklas.

  
Bertas Trautmannas (centre) patyręs traumą
 
 Pasaulio ir karjeros pabaiga

Argentiniečių vartininkas Carlosas Roa baigė savo karjerą, būdamas pačioje viršūnėje, nors juo domėjosi Londono „Chelsea“ ir Mančesterio „United“ klubai. Savo pasitraukimą futbolininkas aiškino artėjančia pasaulio pabaiga, kuri turėjo prasidėti kartu su trečiuoju tūkstantmečiu. Beveik po metų jis grįžo į didįjį futbolą, tačiau žaidė tik atsarginio vartininko pozicijoje.

Brolio šlovė – mano šlovė

1912 m. į Maskvą atvyko britų diplomatas Robertas B. Lockhartas. Rusijoje buvo žinomas garsus futbolininkas Lockhartas iš Kembridžo, todėl britą nedelsiant pakvietė prisijungti prie Morozovo tekstilės fabriko futbolo komandos. Diplomatas sutiko ir iškovojo Maskvos futbolo čempionato auksą. Iš tiesų, sporto įžymybė buvo jo brolis Johnas, kuris žaidė regbį Škotijoje.

Basieji futbolininkai

1948 m. Londono olimpinėse žaidynėse Indijos futbolo rinktinės žaidėjai išbėgo į aikštę basi. Pasipiktinusi FIFA paskelbė draudimą žaisti futbolą be avalynės. Į 1950 m. pasaulio futbolo čempionatą indai pateko automatiškai, nes kitos atrankos grupės komandos pasitraukė iš varžybų. Visgi Indijos futbolo asociacija nusprendė nesiųsti šalies rinktinės į Braziliją ir teisino savo sprendimą FIFA draudimu. Vėliau rinktinės kapitonas Sailenas Manna prasitarė – tokį sprendimą nulėmė valdininkų nuostata, kad svarbiau yra olimpinės žaidynės, o ne kažkoks čempionatas. Daugiau niekada Indijos rinktinei nepavyko peržengti pasaulio čempionato atrankos etapo.

  
Basa Indijos rinktinė žengia į stadioną
 
Du mačai per dieną

Danijos futbolo rinktinės kapitonas Sorenas Lerby 1985 m. lapkričio 13 d. pasielgė išties pasiaukojančiai. Vidurdienį jis sužaidė pasaulio čempionato atrankos varžybas prieš Airijos rinktinę. Gavęs trenerio leidimą pasišalinti, sėdo į lėktuvą ir nuskrido į Vokietiją, kur padėjo savo klubui „Bayern“ iškovoti pirmąją vietą Vokietijos futbolo taurės varžybose.

Žaibas – žudikas

1998 m. Kongo Demokratinėje Respublikoje vykusių varžybų metu į aikštę trenkė žaibas. Visas svečių komandos vienuoliktukas žuvo vietoje, dar trisdešimt žiūrovų patyrė nudegimus. Šeimininkų komandos futbolininkai liko gyvi ir sveiki.

Autsaiderė, nepatyrusi pralaimėjimo

Prieš 2010 m. pasaulio futbolo čempionatą nemažai specialistų įvardijo Naujosios Zelandijos rinktinę, kaip vieną iš pagrindinių autsaiderių. Visgi, būtent šios šalies komanda sugebėjo atlaikyti visus susitikimus nepralaimėjusi. Naujoji Zelandija sužaidė lygiosiomis tris susitikimus grupėje. Tiesa, į kitą etapą jai patekti nepavyko.

Sąžiningiausi teisėjai

Futbolo istorijoje žinomi bent du atvejai, kai arbitrai parodė raudoną kortelę patys sau. Vienas iš jų – Andy Wainas, teisėjavęs rungtynėse tarp „North End“ ir „Royal Mail“. Įsiutęs dėl „North End“ vartininko elgesio, teisėjas šveitė į šalį švilpuką, ištraukė marškinėlius iš šortų ir sugniaužęs kumščius nužingsniavo link įžūlaus žaidėjo. Jis laiku suvokė tokių veiksmų pasekmes, todėl parodė sau raudoną kortelę ir pasišalino iš aikštės. Kitas atvejis nutiko teisėjui Melvinui Sylvesteriui, kuris keletą kartų smogė į jį atsitrenkusiam futbolininkui, o vėliau parodė sau raudoną kortelę. Istorija tuo nesibaigė, nes Hempširo futbolo asociacija mušeikai skyrė 20 svarų sterlingų baudą ir diskvalifikavo šešioms savaitėms

Diana Pachomovaitė
publikuota 15min portale

1 komentaras:

  1. Dėkoju Autorei už labai įdomią apžvalgą. Viena geranoriška pastaba - Taurės varžybose futbolo komandos kovoja dėl taurės (pereinamojo prizo), o ne pirmos vietos.

    AtsakytiPanaikinti