2016 m. rugsėjo 28 d., trečiadienis

Kas sieja čempioną su lauku, o rekordą – su širdimi?

Gimnastika, dopingas, olimpas, čempionas... Šiuos žodžius žino visi žmonės, net tie, kurie nesidomi sportu. O ką plačiai vartojami terminai reiškė anksčiau ir kokia jų kilmė? Tai ir pabandykime pasiaiškinti. 

Sportas
Žodį „sportas“ visame pasaulyje išpopuliarino anglai, tačiau šiandieninę prasmę jis įgavo tik XV a. pradžioje. Esmė ta, kad anglų „sport“ – tai viso labo senojo prancūziško žodžio „desport“ trumpinys, kuris kadaise reiškė ne kūno lavinimą ar varžybas, bet patiriamą malonumą, džiaugsmą, pramogą.
Manoma, kad į Angliją „desport“ buvo atneštas 1066 m. normandų užkariavimo metu, kai visa senąją anglosaksų diduomenę pakeitė prancūziškai kalbančių įsibrovėlių elitas. Tiesa, pasitaiko tvirtinimų, esą „sportas“ galėjęs kilti nuo lotyniško „sportula“ – Senovės Romoje įteikiamo dovanų krepšelio su maistu.


Disko metiko skulptūra

Atletas, atletika, gimnastika
Atletas ir atletika – graikiškos kilmės žodžiai, kylantys iš „athlos“ (ginčas, priešprieša, varžybos) arba „athlon“ (laimikis, prizas). Nuogą kūną reiškiantis „gymnos“ tiesiogiai giminingas fizinį lavinimą reiškiančiam „gymnazo“, iš kurio, savo ruožtu, kilo ne tik „gimnastika“, bet ir „gimnazija“, kaip proto lavinimo įstaiga. 

Medalis
Sporto varžybos, įvairių čempionatų finalai dažniausiai pasibaigia medalių teikimu. „Medalis“ kilęs iš lotyniško „medalia“ – pusantro dinaro vertės monetos.
Įdomu tai, kad  „medalis“ taip pat tolimai giminingas graikiškam „metallon“ (gr. metalas), kadaise reiškusiam tiesiog šachtą, kasyklą, vertingą požemio gyslą. Ir tik kiek vėliau metalais pradėtos vadinti kietos gamtoje aptinkamos medžiagos, iš kurių kaldinti papuošalai, pinigai, ir, savaime suprantama, medaliai. 


Deivė Nikė vainikuoja čempioną (piešinys ant Senovės Graikijos laikų vazos)

Čempionas
Kas gali būti bendro tarp nugalėtoją reiškiančio žodžio „čempionas“ ir žodžio „laukas“? Ogi tai, kad iš lotyniško „campus“ („mūšio laukas“) kilo žodis „campio“ (lot. „geriausias kovotojas, gladiatorius, karys“).
Kiek pakitęs šis žodis pateko į prancūzų kalbą, o vėliau, kaip „cempa“, – į senąją anglų. Geriausi sportininkai, svarbiausių varžybų nugalėtojai „čempionais“ (angl. champion) pradėti vadinti XVIII a. pradžioje. 

Dopingas
Dopingas – stimuliuojančios medžiagos, kurių vartojimas profesionaliems sportininkams yra draudžiamas.
Šio termino kilmė nelabai aiški. Vieni tyrinėtojai teigia, kad jis galėjęs kilti iš žodžio „dop“ – Pietų Afrikos čiabuvių ritualuose naudojamos kvaišinančios medžiagos, kiti – iš amerikiečių nusikaltėlių žargone atsiradusio olandiško žodžio „doop“ („tirštas padažas“). Norėdami apiplėšti auką nusikaltėliai jai pakišdavo tabako, maišyto su durnaropės sėklomis. Sakoma, kad nuo to žmogus prarasdavo nuovoką ir leisdavosi lengvai apšvarinamas.
Maždaug XIX a. pabaigoje dopingu pradėta vadinti klampi opijaus tyrė, o vėliau – bet kokie narkotikai. Beje, sporto kontekste dopingas pirmą kartą paminėtas kaip jėgas stimuliuojantis „nesąžiningas“ preparatas, kuris prieš varžybas būdavo įmaišomas į lenktynių žirgų pašarą.


Riterių turnyras. Iliustracija iš Anžu hercogo Renė Gerojo knygos, XV a.

Turnyras
Plačiąją prasme turnyras reiškia bet kokią dvikovą. Būtent todėl mes kalbame apie teniso ar šachmatų turnyrus. Vokiškas žodis „turnier“ kilo iš senojo prancūzų „tournei“ (suktis, verstis). Kadangi viduramžių riterių dvikovos dažnai vykdavo ratų sistema (tai yra, atskiram riteriui galynėjantis su visais jo pogrupyje esančiais varžovais), šioms kovoms prigijo turnyrų pavadinimas. Vėliau turnyrais padėtos vadinti visos parodomosios riterių kovos, o sportinėje terminijoje šis žodis atsirado XVIII a.

Olimpas
Daugelis žino, kad Olimpinės žaidynės kyla iš Senovės Graikijos tradicijų. Pasak mitų, ant Olimpo kalno gyveno galingieji dievai, tad ir pačios žaidynės rengtos tų dievų garbei. Tačiau ką reiškia žodis „Olimpas“?
Paprastai aiškinama, kad senąją graikų kalba Olimpas reiškė „šviesusis“, nors gali būti, kad ir kalną, uolą, aukštumas. 


Velso princas - Derbio žirgų lenktynių nugalėtojas, 1896 m.
Derbis
Kai tarpusavyje susitinka komandos iš vieno miesto, paprastai yra sakoma, kad tarp jų vyksta derbis. 
Kadaise Anglijos Derbio mieste tarp dviejų rajonų buvo rengiamos didžiulių vietos gyventojų aistrų sulaukiančios kasmetinės futbolo varžybos. Pagal kitą versiją, taip savo titulą išpopuliarino dvyliktasis Derbio grafas Edvardas Smitas–Stenlis, 1780 m. pradėjęs rengti visoje šalyje išgarsėjusias žirgų lenktynes, kurios, nors ir vyko ne Derbyje, pradėtos vadinti jų pradininko titulu. 

Boksas
Boksas – agresyvus besikumščiuojančių atletų sportas.  Kartais sakoma, kad šios sporto šakos pavadinimas kilo iš dėžę reiškiančio angliško žodžio „box“. Esą sportininkai varžosi aptvertoje aikštelėje, garde.
Tačiau iš tiesų pavadinimo kilmės reikėtų ieškoti senųjų anglosaksų žodžiuose „buc“, „boke“, kurie reiškė smūgį ar tiesiog atkartojo smūgio garsą. 

Rekordas
Terminas „rekordas“ sporte reiškia aukščiausią sportininko pasiekimą kurioje nors rungtyje.
Tiek anglų, tiek prancūzų kalboje šis žodis reiškia įrašymą, priminimą, tačiau jo etimologija labai įdomi. Pirminė „rekordo“ kilmė lotyniška ir siejama su širdimi (lot. „re“ – atgal, „cor“ – širdis). Senovėje manyta, kad bet kokie žmogaus atsiminimai glūdi širdyje.

Legionierius
Kiekvienas sportu besidomintis žmogus žino, kad komandą atstovaujantys užsieniečiai vadinami legionieriais. Tiesa, legionieriais vadinti ir Senosios Romos legionuose tarnavę kariai, o lotyniškas žodis „legionas“ (legio) kilo iš sambūrį, susirinkimą reiškiančio „legere“.
Tačiau kodėl legionieriais praminti svetimšaliai sportininkai? Gali būti, kad šios tradicijos ištakų reikėtų ieškoti 1831 m. Prancūzijoje suburtame kariškame Užsieniečių legione, kuriame tradiciškai tarnauja ir tarnavo daugiausia svetimšaliai. 


Diana Pachomovaitė,
publikuota 15min puslapyje





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą